Blog

Fout- of faalkosten

Vrijwel ieder productiebedrijf zal ze kennen; de faalkosten. Als je niet weet dat ze er zijn is het probleem misschien nog wel veel groter. Fout- of faalkosten is het
financiële begrip, maar daaronder zitten ergens in het bedrijfsproces
de fouten die ervoor zorgen dat een bepaald percentage van je omzet niet bijdraagt aan je bedrijfsresultaat en zodoende een verliespost vormt. Sommige faalkosten zijn verzekerbaar en op die manier af te dekken of bij ander afwijkingen kunnen de kosten geclaimd worden op een leverancier of dienstverlener. Echter de menselijke fout door handeling of miscommunicatie is nauwelijks te verzekeren. Dit zijn veelal de faalkosten die te vinden zijn binnen iedere functie in het bedrijf. Als de drukte binnen het bedrijf toeneemt, nieuwe mensen ingewerkt moeten worden en het overzicht niet optimaal meer is, liggen de menselijke faalkosten in allerlei vorm op de loer. Er wordt afgeweken van standaard procedure’s of gedeelten van processen worden overgeslagen. De communicatie wordt wat minder, de registratie van fouten en knelpunten neemt af want de deadlines worden strakker. Dan hebben we de ideale mix voor forse schades. Het verschilt per bedrijf en bedrijfstak, maar de percentages lopen op tot 10 – 15% in sommige gevallen zelfs 20% van de omzet. Bijzonder belangrijk om deze kosten te reduceren!

Klaas Russcher  http://www.barnovo-advies.com

faalkosten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s