Nieuws

Industrie Nederland koploper in lean-management

In de Nederlandse industrie valt nog veel te verbeteren op het gebied van management. Dat blijkt uit onderzoek van de RU Groningen en RaboResearch, dat  is gepubliceerd in het vakblad Economische Statistische Berichten (ESB). Het goede nieuws is dat de Nederlandse bedrijven goed scoren op het gebied van operaties, oftewel lean-management.

De Nederlandse industrie profiteert niet optimaal van haar management. Als Nederlandse bedrijven op dezelfde manier te werk zouden gaan als bedrijven in Duitsland en Zweden zou 4 procent meer omzet behaald kunnen worden en een 7 procent hogere winst, concluderen de onderzoekers in het rapport ‘Kwaliteit van management in Nederland’.

Lean-managementpraktijken

In de ranglijst op het gebied van  lean-managementpraktijken staan de Nederlandse industrieën bovenaan, dankzij een zeer efficiënte manier van werken en uitstekend voorraadbeheer.

Minder goed scoren de industrieën in ons land op de onderdelen monitoring , doelen en personeels-management. Met name op de twee laatste is ook het verschil aanzienlijk tussen Nederland en de respectievelijke koplopers Zweden, Japan en de Verenigde Staten.

bron:https://www.supplychainmagazine.nl

Week van de werkstress 12 t/m 15 November

Van 12 tot en met 15 november vindt de Week van de Werkstress plaats. In de media is de laatste jaren veel aandacht voor het onderwerp. Daarbij ligt de nadruk vooral op de gevolgen van werkstress, zoals burn-outs. Maar wat kun je preventief doen om werkstress tegen te gaan? De inventarisatie van psychosociale arbeidsbelasting, waaronder werkdruk, moet onderdeel zijn van iedere risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Dit kan door in het bedrijf te onderzoeken welke risico’s er zijn die werkdruk kunnen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werken onder tijdsdruk of omgaan met agressie en geweld. Maar ook bedrijfscultuur speelt een belangrijke rol.